Poikkeustila näkyy verkkokuormana – Taas huijausviestibuumi – älä usko, tarkista tiedot

Etäyhteydet palavat kuumana – ne nostavat dataliikenteen reitityksen mittarit lähes punaiselle. Mutta verkko kestää ennennäkemättömän kuorman. Samoin verkko pullistelee roskaposteja ja huijauksia. Oiva tilaisuus haksautella etätyöntekijöitä, ajattelee krakkeri.

Kaupan tuotemerkkejä ja yritysten nimiä liitetään asiattomiin yhteyksiin. Useimmiten kyselyjen tai osallistumispyyntöjen avulla pahaa-aavistamattomia uhreja taivutellaan jakamaan kriittisiä luottamuksellisia tietojaan. Uhri saattaa joutua levittämään haittaohjelmia zombiksi kaapatulta tietokoneeltaan.

Kun sähköpostiin kolahtaa kivalta näyttävä viesti, seuraavia seikkoja tulee tarkistaa: 
Kuulostaako tarjous liian hyvältä? Esimerkiksi OneCoin-pyramidihuijaus.
Onko viestin kirjoitusasu ja kielioppi okei? 
Onko viestin sisältö jotenkin muuten epäilyttävä? 
On itsestään selvää – ja asia toistettu tämän tästä – ettei yksikään pankki tai kauppa lähetä sähköposteja, joissa kysellään salasanoja, tilinumeroita, pankki- tai luottokorttitietoja tai pyydetään rahaa.

Tarkista, takaista, epäile…

Jos epäilyttävässä sähköpostiviestissä on linkki, tarkastamme, mihin internetosoitteeseen linkki viittaa viemällä hiiren osoitin linkin päälle – Mutta älkäämme klikatko linkkiä. Jos linkin takana oleva verkkotunnus ei liity viestin lähettäneeseen tahoon, on kyseessä tietojenkalastelu- tai huijaustarkoituksessa tehty vaarallinen yhteydenotto.

Sitten väärät hälyt: kyberrikollinen ei voi päästä Facebook-tilillesi käsiksi pelkän kaveripyynnön hyväksymisen seurauksena. Ei onneksi voi. Kevät on mitä ihmeellisempien huijausviestien sesonkiaika. Otamme faktantarkistussivut Snopes ja Hoax-Slayer käyttöön. Hoax-viestin levityssystematiikka hyödyntää ihmisten hyväntahtoisuutta ja koska varoitus tulee kaverilta, siihen suhtaudutaan usein vakavasti.

Facebookissa leviää taas haittaohjelmia, minkä takia palvelun käyttäjät ovat varpaillaan. Valheellisilla varoituksilla luodaan myös omalaisensa epidemia. Tässä viimeisin: “Välitäthän tämän Messenger-kontakteillesi: älkää hyväksykö Fabrizio Brambillaa. Hänellä on profiilifoto itsestään ja koirastaan. Hän on hakkeri ja hän pääsee sinun Messenger-tiliisi käsiksi. Jos kontaktisi hyväksyvät hänet, pääsee hän sitä kautta myös hakkeroitumaan sinun tiliisi, joten yritä infoa kaikkia kontakteja listallasi. Kiitos. Lähetä tämä viesti eteenpäin. Pidä sormeasi viestin päällä ja valitse ’välitä eteenpäin’. Klikkaa sitten erikseen jokaista nimeä listallasi (tai jokaisen kohdalla ’lähetä’ tms.) ja viesti lähtee heille. Kiitos ja onnea matkaan!” Tämä huijausviesti säikyttelee Facebook-käyttäjiä jakamaan hoaxia eteenpäin. 

Hoax on syytä pysäyttää

Todellisuudessa krakkeri, tätä on syytä toistaa, ei voi päästä kenenkään Facebook-tilille käsiksi pelkän em. kaveripyynnön hyväksymisen seurauksena.

”Fabrizio Brambillasta”-kaveripyynnön kirjoitusmuoto saattaa hieman vaihdella. Fabrizio Brambilla -huijaus on kiertänyt Facebookissa vuosien ajan, ja sitä on jaettu ympäri maailman. Fabrizio Brambilla Hacker -sivu on olemassa. Siitä ei ole tietoa, onko hänellä mitään tekemistä nimeään käyttävän huijauksen kanssa.

Snopes analysoi hoax-kaavaa, jossa varoitetaan olemaan tekemättä jotain tietokoneella tai puhelimella. Muutoin seuraukset voivat olla ikäviä. Pelkkää kiusantekoa.

Asia erikseen: Hewlett Packard varoittaa pahasta virheestä joissakin ssd-levyissään. Voi olla muutakin, hyväksykää, jos tarholle ilmestyy HP:n järjestelmäpäivitys.

VIIMEISIN ARTIKKELI

Kesäharjoittelijana

30.9.2023 |

Hei vaan! Olen Laura, opiskelen Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopistossa Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Etsin itselleni … LUE LISÄÄ…

Verkkokaupan saavutettavuus mahdollistaa shoppailun kaikille asiakasryhmille

30.9.2023 |

Verkkokaupan saavutettavuus tarkoittaa, että verkkokauppa on suunniteltu niin, että kaikki käyttäjät voivat käyttää sitä yhtä … LUE LISÄÄ…

Canvasta apua ja helpotusta yrityksen graafiseen ilmeeseen

30.9.2023 |

Kaipaatko työkalua, jolla saat luotua näyttäviä somepostauksia, esityksiä ja muuta visuaalista materiaalia yritykselle? Kannattaa ehdottomasti … LUE LISÄÄ…

Harjoittelijasta työntekijäksi – Oonan työntekijätarina

30.9.2023 |

Keväällä 2021 kirjoitin Sollertiksen blogiin blogitekstin harjoittelujaksostani, jonka suoritin opiskellessani kolmatta vuotta Savonian Ammattikorkeakoulussa muotoilun … LUE LISÄÄ…

Harjoittelijasta työntekijäksi – Janitan työntekijätarina

30.9.2023 |

Saatat tunnistaa minut parhaiten meidän somekanavistamme, webinaareista, koulutuksista tai ehkäpä olet asiakkaani – toimin nimittäin … LUE LISÄÄ…

ActiveCampaignilla onnistut sähköpostimarkkinoinnissa

30.9.2023 |

Tuntuuko sähköpostimarkkinointi työläältä? Tässä blogitekstissä esittelen sinulle helpon sähköpostimarkkinointityökalun: ActiveCampaignin. Kyseessä on verkkoselaimella toimiva monitahoinen … LUE LISÄÄ…

What I have learned in my trainee time with Sollertis

30.9.2023 |

My name is Dung, I study International Business and did traineeship at Sollertis. My work … LUE LISÄÄ…