Identiteettivarkaudet ja robottien tiedonkalastelu kriminalisoidaan lopultakin

Internetympäristöön sorvattiin direktiivin pohjalta laki, joka suojaa sekä yrityksiä että kansalaisia väärillä henkilötiedoilla tehdyiltä rikoksilta.

On edelleen syytä jatkaa keskustelua siitä, mitä tietoja netin käyttäjät jättävät itsestään internetin välityspalvelimille saalistettaviksi, kuten pankkikorttinumerosarjoja ynnä muuta. Lainsäädännön kehitys kulkee nyt lopultakin oikeaan suuntaan.

Tiedämme hyvin, että niin robotit kuin manuaaliset toimijatkin osaavat keräillä ei-julkisia tietoja. Koneet osaavat yhdistää saaliiksi saamansa informaation valeprofiileiksi, joita taas voidaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin.

Kyseessä on identiteettivarkaus, josta tuli viikolla 36 rikos Suomessa. Lakimuutos liittyy EU:n tietoverkkorikosdirektiiviin.

Tästedes valeprofiilin luominen luonnollisesta henkilöstä on rikos, vaikka vale-avataria ei käyttäisikään rikoksiin, taloudellisiin tai yksityisyyttä loukkaaviin tekoihin, esimerkiksi kunnianloukkaukseen.

Aikaisemmin vääränä esiintymisestä seurasi sakkorangaistus. Identiteettivarkaus, siis toisen henkilön nimissä esiintyminen, on ollut vain asianomistajarikos. Itsessään se ei ole ollut rangaistava teko. Poliisi kyllä tutki asiaa mutta ei ilman pyyntöä: identiteettivarkauden uhriksi joutuneen ihmisen on itse täytynyt vaatia rangaistusta.

Poliisin mukaan tilanne on paha ja identiteettivarkaus olisi pitänyt kriminalisoida jo vuosia sitten. Kansan keskuudessa on päässyt vallalle käsitys, ettei valeprofiili riko lakia.

Identiteettivarkauksien vakavat muodot on ollut tapana käsitellä petoksina tai yksityisyyden suojan rikkomuksena. Näin rikoksen tunnusmerkistö täyttyi vasta, kun tutkinnassa oli tekoja, joissa varastettu identiteetti oli rikosväline.

Netinkäyttäjä jättää kaikista toimistaan jälkiä verkkoon, varsinkin jos ei pyri itse aktiivisesti peittämään jälkiään ja huolehtimaan tietosuojastaan valitsemalla luotettavan palveluntarjoajan. Sollertis esimerkiksi on turvallisen itsenäisen palvelinsalin perinteen jatkaja.

On myös hyvä muistaa, että peittelystäkin jää usein jälkiä. Jo tuhannet hämäräyritykset tekevät liiketoimintaa hyödyntämällä verkkopalvelujen käyttäjiltä keräämiään tietoja.

Sosiaalisen median palvelut ovat käyttäjille ilmaisia, mutta eiväthän ne hyväntekeväisyysjärjestöjä ole, muistuttaa nettikaverini Jyrki J. Kasvi. Somen käyttäjien tiedot ovat niiden tuotteita, joita ne myyvät mainostajille ja markkinatutkimuksiin.

Tässä toiminnassa ollaan usein hyvin lähellä profilointia. Esimerkiksi Facebook seuraa ja analysoi käyttäjiensä yksityisviestejä, ja näin se pystyy kohdistamaan mainoksia analysoimiensa tietojen perusteella käyttäjilleen.

Tieken tutkimus- ja kehittämisjohtaja Kasvi todensi asian itse. Hän kertoi Facebookissa, että on menossa leikkaukseen. Vähän ajan päästä naamakirja alkoi postata miehelle hänen sairauteensa liittyviä mainoksia. Tässä tapauksessa henkilöprofiilissa olivat mukana jo sairaudetkin.

Esimerkiksi Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmä luo jokaiselle käyttäjälle henkilökohtaisen mainontatunnuksen, jonka avulla hänelle suunnataan räätälöityjä mainoksia. Jäämme odottamaan, kuinka profiloinnin kieltävä tietoverkkorikosdirektiivi kenties vaikuttaa EU-tasolla maailmanlaajuisiin nettitoimijoihin. Paljon riippuu siitä, minkä tulkinnan ennakkotapaukset saavat oikeudessa.

Ohessa kuva säädöstä, jolla Win 10:n profilointitoiminto torpataan. Kuvan tilaan pääsee asetusten päävalikosta.

win_10_tietosuoja

Reijo Holopainen

VIIMEISIN ARTIKKELI

PiKa Puhtaus – oppeja digimarkkinoinnista ja helpotusta arkeen 

25.03.2024 |

PiKa Puhtaus Oy on vuonna 2011 perustettu siivouspalveluja tarjoava yritys. PiKa Puhtaus tarjoaa koti-, toimitila- … LUE LISÄÄ…

Miten voin hyödyntää Microsoft Copilottia – työkaverina tekoäly

21.03.2024 |

Microsoft Copilot on tekoälyavustaja, joka voi auttaa säästämään aikaa ja tehostamaan työtä. Se on digitaalinen … LUE LISÄÄ…

Kadonneen datan arvet – Varmuuskopioinnilla vältyt katastrofilta

15.03.2024 |

Varmuuskopiotko tarpeelllisia? Turhaa ajan haaskausta, lisää kustannuksia, ohjelmien asennusta, vaivannäköä, ei meille kuitenkaan mitään satu … LUE LISÄÄ…

PK-yrityksen tuet ja rahoitus vuonna 2024

02.02.2024 |

Kaupallinen yhteistyö Sortter Oy Vuonna 2024 yrityksille on tarjolla useita eri rahoituskanavia ja tukimuotoja. Yritystuella … LUE LISÄÄ…

Sähköpostimarkkinointi ohjelma yrityksille – ActiveCampaign

28.12.2023 |

Yrityksille suunnatut sähköpostimarkkinointi ohjelmat tarjoavat monipuolisia työkaluja kampanjoiden suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme … LUE LISÄÄ…

Kesäharjoittelijana

07.07.2023 |

Hei vaan! Olen Laura, opiskelen Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopistossa Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Etsin itselleni … LUE LISÄÄ…

Verkkokaupan saavutettavuus mahdollistaa shoppailun kaikille asiakasryhmille

31.05.2023 |

Verkkokaupan saavutettavuus tarkoittaa, että verkkokauppa on suunniteltu niin, että kaikki käyttäjät voivat käyttää sitä yhtä … LUE LISÄÄ…

Saavutettavuus verkkoympäristössä

15.05.2023 |

Kaikilla on varmasti ollut hetkiä, jolloin on tarvinnut apuvälineitä tai muiden ihmisten apua pärjätäkseen päivittäisissä … LUE LISÄÄ…