Firefox palasi selainaateliin entistä vahvempana – Chromekin parantaa

Aikaisemmin vain erikseen asennettavana lisäosana tarjolla ollut uusi ominaisuus Chrome ja Firefox -selaimissa, hälyttää reaaliaikaisesti kirjautumistietojen vaarantumisesta. Nämä kaksi selainta ovat melko tasaväkisiä kärkisijoittujia uusissa testeissä. Tai sanotaanko, että Firefox ei ainakaan häviä.
The Next Webin mukaan selaimet reagoivat, kun ne havaitsevat jonkun käyttäjätunnuksista vuotaneen esimerkiksi tietovuodon yhteydessä. Hyödyllinen toiminto ei aivan itsestään käynnisty: selainpäivityksen jälkeen näistä asetuksista, Tietoja Firefoxista, samoin kuin Tietoja Google Chromesta –valikoista, toiminto täytyy aktivoida.
Päivityskierroksia, uusia ominaisuuksia ja suorituskykyparannuksia
Taas Chrome ja Firefox ovat käyneet läpi loputtoman määrän päivityskierroksia, joissa selaimiin on lisätty uusia ominaisuuksia ja suorituskykyparannuksia. Suoritustasoa löytyy, kertoo Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechik (BSI). Sen äskettäin testaamat selaimet Mozilla Firefox 68 (ESR), Google Chrome 76 ja Microsoft Edge 44 sekä Internet Explorerin viimeiseksi jäänyt versio 11, vastaavat huutoonsa. Paitsi, että BSI:n punainen kortti nousi odotetusti IE 11 –selaimelle. Esimerkiksi suojastandardit, kuten ”same origin policy”, jonka on tarkoitus estää ulkopuolisia verkkosivuja laittamasta koodiaan toisille sivustoille, sekä ”!content security policy”, jonka taas on määrä estää haitallisen sisällön ajaminen luotetulla verkkosivulla, ovat hebreaa IE-selaimelle. Tämä selainrampa toimii vielä miljoonissa erilaisissa päätelaitteissa. Päivitys johti IE:ssa (samoin kuin koko Windowsissa) syntaksiongelmiin.
Chrome, Edge tai Internet Explolerin versiot eivät myöskään tarjoa mahdollisuutta estää telemetriatietojen keräämistä. Firefox taas tukee valinnanvapautta tässäkin suhteessa, haluaako jakaa telemetriatietojaan?
Vuonna 2019 Firefox on saanut isoimman päivityksensä 13 vuoteen. Parannus on kokonaisvaltainen. Techradarin testissä Mozilla Firefox -selain noteerataan listaykköseksi, maininnoilla:
- Erittäin nopea
- Järjestelmäresursseiltaan kevyt
- Vahvat yksityisyyssuojatyökalut
- (Selaimesta on vaikea löytää moitittavaa, summaa Techradar)
Päälle voidaan liittää BSI:n kiitoksia telemetriatietojen hallinnasta. Telemetriahan muuten tarkoittaa laitetietojen lähettämistä etänä. Huomautan, että myös suhteellisen harvat raudat kysyvät lupaa telemetriatietojen lähettämiseen valmistajille. Mutta esimerkiksi Huawei P smart 2019 –puhelimessa tämän eston voi halutessaan määritellä asetuksissa. Myös pääsalasanatoiminnon puute on valitettavan yleistä, mutta sekään ei ole Huawein puute.
Chrome parantaa
Maailman suosituin selain Chrome on nopea suorituskyvyltään ja laajennettavissa lähes mihin tahansa mittaan, mutta vaatii paljon resursseja, huomauttaa Techradar. Siksi rankkeeraus 2. sijalle. Google on kuitenkin rakentanut Chromesta laajennuskykyisen ja tehokkaan selaimen, joka ansaitsee hopean kaikissa listauksissa. Chrome toimii eri alustoilla vakaasti. Selain vaatii vähän näyttötilaa. Käytettävyydeltään miellyttävä selain tarjoaa välineet asettaa rajoituksia lapsille sopimattomaan sisältöön. Chromeen on mahdollista hankkia ja asentaa vähällä vaivalla melkoinen määrä erilaisia liitännäisiä, joilla selaimesta voi aidosti rakentaa kullekin käyttäjälle sopivimman ja yksilöllisimmän.
Techradar korostaa, että Firefoxin tavoin Chrome tukee nykyään WebAuthn-tunnistautumisteknologiaa. Tämä tarkoittaa mallia, jossa perinteinen salasana korvataan joko kokonaan tai sitä käytetään osana kaksiosaista kirjautumisauditointia. Chrome on myös perinteisesti tarjonnut työkaluja ja ominaisuuksia sovelluskehittäjille, nyt virtuaali-headseteille, sekä mahdollisuuksia hyödyntää paremmin tiettyjä laitteiden omia sensoreita kuten taustavalaistusta.
W3Schoolin selaintrendianalyysin mukaan Chromen käyttäjämäärä vain kasvaa. Tosin myös Microsoft Edgen asennusmäärät ovatkin kasvussa. Win 10 –järjestelmässähän Edge tulee tykötarpeena. Hieno kapistus.
