Älypuhelimen lelut vilisevät troijalaisia

Klassinen Troijan hevoseksi nimetty haittasovellus elää voi hyvin. Tästä sinnikkäästä muuksi naamioituvasta haittakoodista ei ole päästy eroon vuosikymmenien aikana. Se tulee sisään muina miehinä ja on sisällä kuin isäntä talossa – nyt älypuhelimissa.

Tietoturvayhtiö Lookout raportoi Brain Test -haittaohjelmaperheen tehneen paluun.

Ars Technica -uutissivuston mukaan Google-hakukonepalvelu on poistanut Play-latauskaupastaan kaikkiaan 13 epäilyttävää sovellusta. Lookoutin mukaan monet vekkulit koodit ovat tosi asiassa naamioituneita haittaohjelmia. Nyt paljastuneet troijalaiset kuuluvat Brain Test ‑ohjelmaperheeseen. Nämä koodit aiheuttavat vakavaa haittaa älypuhelimille.

Haittaohjelmista monet pesiytyvät puhelimen järjestelmäosiolle, josta ne eivät puhdistu esimerkiksi puhelimen resetoinnin yhteydessä. Myöskään tehdasasetusten palauttaminen ei riitä, jos uusi isäntä kuuluu pahaan perheeseen. Lookoutin mukaan sovellukset röyhkeitä ja vaarallisia. Ne tekevät epäilyttäviä latauksia itsenäisesti ja pyrkivät ottamaan itselleen puhelimen pääkäyttäjän oikeudet.

Play-kaupan latauslistoilta näkyi, että kuitenkin oli paljon ladattu sellaisia ohjelmia kuten Cake Blast, Jump Planet, Honey Comb, Crazy Block, Crazy Jelly, Tiny Puzzle, Ninja Hook, Piggy Jump, Just Fire, Eat Bubble, Hit Planet, Cake Tower, Drag Box. Haittaohjelmista useimmat löysi Lookout-tietoturvayhtiö, osassa taas huhut paljastivat ohjelman ilkeän vahingon aiheuttajaksi.

Joku Honeycomb-troijalainen ehdittiin ladata yli miljoona kertaa. Näin tapahtui, koska joillakin peleinä esiintyneistä koodeista oli myös pelillistä arvoa. Tästä taas voimme tehdä johtopäätöksen, että panokset ikuisessa tietoturvataistossa kovenevat.

Tietoturva-asiantuntijat ovat syystä huolestuneita siitä, kuinka turvaton virtuaalinen maailmalaajuinen toimintaympäristö voi olla. Suomeksi sanottuna: älä luota mihinkään suureen ja kauniiseen palveluun, jos haluat pitää asiat ominasi tai pysyä älykojeesi pääkäyttäjänä.

Me toimimme avoimin kortein ja raportoimme auliisi kaikista uhkista niiden tunnistettavilla nimillä, lymysivät ne missä tahansa nimekkäiden palveluiden suojissa.

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Reijo Holopainen

VIIMEISIN ARTIKKELI

WordPress-ylläpito turvaa verkkosivujesi toiminnan

27.05.2025 |

WordPress-ylläpito on tärkeä osa verkkosivujen toimintaa. Moni yrittäjä ajattelee, että verkkosivut tehdään kerran ja sen … LUE LISÄÄ…

Multimediaesitysten luonti Microsoft Sway-työkalulla

26.03.2025 |

Microsoft Sway on selainpohjainen digitaalinen tarinankerrontatyökalu, jonka avulla voit luoda ja jakaa interaktiivisia esityksiä ja … LUE LISÄÄ…

Roundcube-webmailin käyttöohje

18.03.2025 |

Roundcube on suosittu webmail-sovellus, joka tarjoaa helppokäyttöisen käyttöliittymän sähköpostien hallintaan. Tässä ohjeessa käymme läpi yleisimmät … LUE LISÄÄ…

Asiakastarina: Lemmikkihoitola Moppe ja Miiru Oy

29.01.2025 |

”Lemmikit ovat ihmisen parhaita ystäviä ja perheenjäseniä.Tiedämme miten tärkeitä tunnesiteitä lemmikin ja omistajan välille syntyy.” … LUE LISÄÄ…

Miksi sähköposti ei lähde – Yleisimmät ongelmat ja SMTP-asetukset

17.01.2025 |

Sähköposti on olennainen osa yritysviestintää. Jos sähköpostit eivät lähde omalta koneelta, on tilanne usein hyvin … LUE LISÄÄ…

Katsaus Sollertiksen vuoteen 2024

10.01.2025 |

Vuosi on vaihtunut ja kaikki ovat palanneet työn ääreen. Halusin tehdä pienen katsauksen vuoteen 2024 … LUE LISÄÄ…

Hakukoneoptimointi – avain asiakkaiden löytämiseen digitaalisessa ostopolussa

03.01.2025 |

Tiesitkö, että tutkimuksien mukaan asiakkaan digitaalinen ostopolku alkaa useimmiten Googlettamalla? Kyllähän sinä sen varmasti tiesit, … LUE LISÄÄ…

Olemme ulkoistaneet laskutuksemme

27.11.2024 |

Olemme ulkoistaneet laskutuksen hoitamisen BRANG Oy:lle 02.12.2024 alkaen. Huomioithan, että laskulla oleva tilinumero on muuttunut ja suoritukset tulee … LUE LISÄÄ…