HarmonyOS syntyi, kun kauppasota potki Huaweita persuuksille

Kiinalainen kursailee hieman kertoessaan radiolinkkialustoilla toimivasta uudesta mobiilikäyttöjärjestelmästään. Se tekee tietotekniikan historiaa. Tämä on käynyt jo ilmi. Kauppasodat ovat hauskoja ja hyödyllisiä, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Näinköhän? Riippuu kenen kannalta.
Kauppasodan seuraus – HarmonyOS
Me eurooppalaiset näyttäisimme hyötyvän siitä, että Valkoisen talon lietsoman kauppasodan seurauksena epävakaalle pohjalle ajettu Huawei satsasi kaikki resurssinsa oman käyttöjärjestelmänsä viimeistelyyn. Alkujaan eri työnimillä tunnetun Huawein OS-mikrolähdekoodin kirjoitus käynnistyi vuonna 2017.
Huawei lupaa julkaista HarmonyOS:ää avoimena koodina – siihenpä yhtäläisyydet Linuxin kanssa taitavat loppuakin. Huawein käyttiksessä toimii kernelin lähdekoodina mikrokoodi, joka valmistajan ilmoituksen mukaan on määrältään vain joku tuhannesosa Linuxin lähdekoodista. HarmonyOS ei ole kopio länsimaisista käyttöjärjestelmistä, se edustaa uutta mikrokoodisukupolvea mutta se ei ole edes ensimmäinen genren edustaja. Näin muodoin pahimmat haavoittuvuudet löytynevät piireistä ja prosessoreista, ei itse mikrokoodista. Valmistaja on velvollinen päivittämään rautansa.
Käyttöjärjestelmän arkkitehtuuri
Huawein mobiililaitteeseen mitoitettu mikrokerneli ei varmasti jää hyökkääjiltä testaamatta. Harmonyn erikoinen arkkitehtuuri pohjautuu mikrokernel-ytimen päälle. Se ei myöskään ole vanhaan tapaan yksi koodimöykky. Pääosa elintoiminnoista sijaitsee käyttöjärjestelmän ytimessä, mutta muuten se järjestyy erillisiksi komponenteiksi kernelin päälle. Näin HarmonyOS toimii kaikilla (sana alleviivattuna) laitealustoilla. Tämä tarkoittaa 128-bittisiä komponentteja, radiolinkkitekniikkaa, jossa datajonon mittainen salausavain toimii sisäänrakennettuna. Tietoturvasta huolehtii järjestelmän sisäinen salakirjoitusmenetelmä. Tarvitaan vahva käyttäjätunnistus ja radiolinkissä toimiva datayhteys, niin yhteysputki pomminvarma kuin kohtuudella voidaan odottaa. Klassiset man-in-the-middle-hyökkäykset käyvät mahdottomiksi. Kärjistäen voidaan sanoa, että Androidit, Windowsit ja Linuxit toistaiseksi eivät taistele enää samalla areenalla kiinalaisen OS:n kanssa.
Huaweilta odotetaan paljon
HarmonyOS:n mikrokerneli tarkoittaa, että se käyttää vähän resursseja, mutta tarjoaa rajut toimintanopeudet ja jo kohta siis minimiviiveet. Lopulta käyttöjärjestelmä tukee 128-bittistä ympäristöä ja buustaa esineiden internetiä nyt kun se on lähtenyt vetämään: ensimmäistä kertaa 128-bittisen ympäristön IoT-sovellukset ovat kustannustehokkaita, ja investointi IoT-roinaan kuolettuu säällisessä ajassa. Tähän asti ohjausautomaation algoritmit ovat toimineet anturien rajapinnan takana: eivät mobiililaitteessa itsessään. Lora, Sigfox mutta ennen muuta NB-IoT-standardi ovat rampa ankka ilman luurissa itsessään toimivia älysovelluksia. Huaweilta odotetaan paljon, liian paljon?
Kiinalainen tuo teknologian, joka ratkaisee x määrän vanhan sukupolven tekniikka- ja tietoturvaongelmia (vaikka aina voi tietysti syntyä uusia).

