Nuoret somessa – tet-harjoittelijan kokemuksia sosiaalisesta mediasta

Voi kuulostaa hieman oudolle, koska olen itsekin nuori, mutten käytä niinkään sosiaalista mediaa, kuten Snapchattejä ja tällaisia, mutta Instagramia saatan käydä vähän väliä katsomassa, jos on tylsää. Kuvia en sinne ole massatehtailemaan ruvennut.
Youtubea ja Twitchiä joskus saatan käydä katsomassa, mutta en ole ”Snäppistooria” ottamassa 24/7 koirafiltteri päällä aina, niin kuin useimmat minun ikäiseni tekevät.
Viime aikoina nuorten keskuudessa on edelleen olleet käytössä kaikki nämä vanhat somekanavat kuten Instagram, Snapchat ja niin edelleen. Kovin monen en ole nähnyt käyttävän Facebookia, varmaan sen takia, koska sitä käyttävät vanhemmatkin.
Nyt on kuitenkin tullut uusi ”Musically:a” kopioiva kiinalainen sovellus nimeltään TikTok (Kiinalaiselta nimeltään Douyin). Se näyttää olevan melko trendaava, koska sillä on tällä hetkellä yli 500 miljoonaa käyttäjää ympäri maailman. Itse en ole siihen koskenut, enkä koskaan tulekaan koskemaan. Ilmeisesti TikTokilla (Douyinillä) voi tehdä lyhyitä videoita itsestään, ja on yleensä videon taustalla on musiikkia. Videot voivat olla pisimmillään 15-sekunttia pitkiä.
Vuoden 2018 kesäkuussa TikTokilla oli siis 500 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti, ja 150 miljoonaa päivittäistä käyttäjää pelkästään Kiinassa. Ja samalla TikTokia oli ladattu Applen App Storesta yli 104 miljoonaa kertaa.
TikTok antaa käyttäjilleen mahdollisuuden kommunikoida täysin tuntemattomien kanssa, ja tämän takia monet maat ovat lisänneet yksityisyydensuojaa sovelluksen takia. Yhtenä syynä tähän on se, että suuri osa sovelluksen käyttäjistä ovat lapsia, jotka voivat altistua ahdistelijoille.
Monet TikTok-käyttäjät ovat ilmoittaneet nettikiusaamisesta, joista jotkut tapaukset sisältävät rasistisia ja juutalaisvastaista toimintaa. Jotkut TikTokin käyttäjät voivat “addiktoitua” sovellukselle (mitenköhän sekin on mahdollista?) jonka takia sovellukseen lisättiin “addiktion vähennys” eli ominaisuus, joka sulkee sovelluksen automaattisesti, jos sitä käytetään yli 90 minuuttia putkeen.
Tammikuussa TikTok luokiteltiin “Huawein kokoiseksi ongelmaksi”, joka luo kansallisen turvallisuusuhan länsimaille. Hyvin suuri osa sovelluksen käyttäjistä on länsimaista.
Kaikki data menee kiinalaiselle yritykselle, joka on laillisesti kykenemätön vastustamaan datan jakamista Kiinan hallitukselle. TikTokia voidaan myös käyttää julkisen mielipiteen manipuloimiseen.
Videot ja hashtagit Pipsa-possuun liittyen on sensuroitu kokonaan TikTokista, koska Kiinan hallitus pitää animaatiohahmoa kumouksellisena symboolina.
Helmikuussa 2019 FTC (Federal Trade Commission) sakotti TikTokia 5,7:llä miljoonalla dollarilla COPPA-säädöksen rikkomisesta(Children’s Online Privacy Protection Act). Rikkomus johtui alle 13-vuotiaiden käyttäjien tietojen keräämisestä.