Yoast SEO -lisäosa hakukone­optimoinnin suunnan­näyttäjä

Hakukoneoptimointi pyörii monien huulilla – mitä se tarkoittaa, miksi sitä tehdään, kannattaako sitä tehdä itse vai ulkoistaa? Tässä blogitekstissä kerrotaan, miten hakukoneoptimointia voidaan toteuttaa WordPress-pohjaiselle verkkosivulle, Yoast SEO -lisäosan avulla. Kaikki esimerkit ovat hakukoneoptimoinnista, jota tein tälle blogitekstille samalla, kun sitä kirjoitin.

Alla myös webinaarimme hakukoneoptimoinnista Yoast SEO-lisäosan avulla.

Miksi Yoast SEO?

Yoast SEO on vain yksi WordPressiin tarjolla olevista lisäosista, jolla hakukoneoptimoinnin käytännön toteutusta voi tehdä. Tässä blogitekstissä opastetaan nimenomaan tämän lisäosan käyttö sen takia, että se on helppo ja oivallinen työkalu sivuston optimointiin ja kaiken lisäksi, ilmainen. Toki tästäkin lisäosasta on saatavilla maksullinen versio, mutta ilmaisella pääsee jo todella pitkälle – blogitekstin esimerkeissä käytetään vain ilmaisia ominaisuuksia. Yoast SEO ei ainoastaan tarjoa valmista ”pohjaa” SEO-otsikon ja metakuvauksen suunnittelulle, vaan analysoi ja antaa konkreettisia ohjeita, miten sivun hakukonenäkyvyyttä voisi parantaa. Eiköhän siis hypätä asiaan!

Mikä vaikuttaa sivun hakukonenäkyvyyteen?

Sivun hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa moni seikka. Alla listaus mitkä kaikki muun muassa tulee olla kunnossa, jotta sivu olisi mahdollisimman optimaalinen nousemaan hakutulosten ensimmäiselle sivulle.

  • Sivuston suojaus (SSL-sertifikaatti)
  • Liikenteen määrä
  • Sisältötekstin laatu ja määrä (Googlen suosittelema tekstin pituus on 300 sanaa / sivu)
  • Ulkoiset ja sisäiset linkit
  • Mobiiliresponsiivisuus
  • Latausaika
  • Indeksointi
  • Kuvien alt-tekstit ja otsikot
  • URL-osoitteet

Aloita valitsemalla oikeat avainsanat

Avaa Googlen Avainsanojen suunnittelija ja tee nopea analyysi siitä, millä sanoilla sivuasi Googlesta todennäköisesti etsitään. Pohdi hakemasi sanat niin, että ne kuvailevat mahdollisimman hyvin sivusi sisältö ja niitä on helppo sisällyttää sivun tekstisisältöön. Lisäksi avainsanoiksi kannattaa valita sanoja, joita haetaan suhteellisen paljon kuukaudessa, mutta jotka eivät ole erittäin kilpailtuja. Mitä enemmän kilpailua, sitä haastavampaa hakutulosten yläosaan pääsy on.

Tätä blogitekstiä optimoidessani valitsin avainsanaksi Yoast SEO:n (seuraa sanan käyttöä tekstissä).

Google avainsanojen suunnittelijan näkymä.

Hakukoneoptimoinnin tekeminen Yoast SEO-lisäosalla

Asenna lisäosa WordPress-sivustollesi ja ota se käyttöön.

Yoast SEO-lisäosan asentaminen WordPressissä.

Klikkaa sille verkkosivulle minkä haluat optimoida ja skrollaa sivua alaspäin niin kauan, että löydät ”Yoast SEO-laatikon” Kun lisäosa on asennettu onnistuneesti ja otettu käyttöön, alla olevan kuvan mukainen osio ilmestyy kaikkien verkkosivustosi sivujen alle.

Yoast SEO-lisäosan näkymä verkkosivustolla.

Optimointia tehdessä tärkeimmät kohdat yllä olevasta kuvasta ovat ”Kohdennettu avainfraasi”, Google-esikatselu ja SEO-analyysi.

Kohdennetun avainfraasin syöttäminen sille tarkoitettuun kenttään.

Kohdennettu avainfraasi: Syötä tähän se avainsana tai -sanapari, jolla haluat kyseisen sivun optimoida. Kohdennetun avainfraasin syöttäminen itsessään ei paranna sivun hakukonenäkyvyyttä, mutta tämän kentän avulla lisäosa antaa sinulle analyysin siitä, kuinka hyvin sivusi on optimoitu kyseiselle avainsanalle tai -sanaparille. Syöttämällä kenttään haluamasi sanan, saat siis konkreettisia ohjeita ja vinkkejä sivustosi hakukonenäkyvyyden parantamiseksi.

Aloita tarkistamalla saamasi analyysi sivusi hakukonenäkyvyydestä. Pyri tekemään kaikki toiminnot, joita lisäosa sinulle suosittelee – näin sivustasi tulee mahdollisimman optimaalinen. HUOM! Mikäli et saa jokaista kohtaa vihreäksi, ei hätää. Sivusi voi silti olla hyvin optimoitu valitsemallesi avainsanalle. Ota myös huomioon, että Yoast SEO ei osaa suomenkielisiä taivutusmuotoja, mutta Google osaa. Näin ollen voi esimerkiksi olla, että lisäosa herjaa avainsanan toistuvuuden puuttumista, koska se ei osaa lukea tekstistä kaikkia käyttämiäsi taivutusmuotoja.

Yoast SEO:n antaman SEO-analyysin tulokset

Yllä olevassa kuvassa näkyy erilaisia huomioita, joita lisäosa antaa sivun hakukonenäkyvyydestä. Tällä hetkellä korjattavaa olisi sisäiset linkit, avainfraasin tiheys ja metakuvauksen pituus. Jokaista huomiota klikkaamalla, saat lisätietoa mitä kyseinen kohta tarkoittaa ja mitä sen korjaamiseksi tulisi tehdä.

Sisäiset linkit tarkoittavat saman verkkosivuston sisällä tehtyjä ristiin linkityksiä eri sivujen välillä. Pyri siis etsimään optimoitavalle sivulle jokin yhteys oman verkkosivustosi sisältä ja tee siihen linkitys. Avainfraasin tiheys taas näyttää, että olen toistellut asettamaani avainsanaa jopa liiallisesti, jolloin saan huomautuksen ylioptimoinnista. Tällöin korjaa tekstiäsi niin, että avainsana ilmenee suositelluissa raameissa ja kaikki kunnossa tämän osalta.

Metakuvauksen ja SEO-otsikon muodostaminen ovat hakukoneoptimoinnin tärkeimpiä vaiheita. Näitä kohtia pääset muokkaamaan ”Google-esikatselu” -kohdan alta:

Googlen esikatselun muokkaaminen Yoast SEO-lisäosalla, esimerkissä artikkelilla on liian pitkä nimi, jonka vuoksi otsikon alla on punainen palkki

Yllä olevassa kuvassa tilanne ennen optimointia. SEO-otsikko ja metakuvaus tulevat näkyviin Googlen hakutuloksiin, kuten esikatselussa näkyy.

SEO-otsikko muodostuu automaattisesti sivusi nimestä/otsikoinnista. Hakukoneoptimoinnin yhteydessä kannattaa kuitenkin pyyhkiä punaiset ”pylpyrät” pois ja muodostaa otsikointi uudelleen itse. Alla oleva värillinen palkki kertoo otsikon pituuden sopivuudesta – eli tähtää vihreälle. Metakuvaus on hieman pidempi ja kuvaavampi teksti, kun otsikointi. Mikäli et itse syötä metakuvausta, lisäosa hakee siihen automaattisesti katkelman tekstisisällöstäsi. Täytä tämä kohta aina ja huolehdi, että avainsanasi esiintyy siinä. Mikäli kuitenkin unohdat avainsanasi metakuvauksesta tai SEO-otsikosta, Yoast SEO muistuttaa sinua siitä…

Muista tsekata myös kestolinkki, avainsanasi olisi hyvä löytyä myös sieltä. Lisäksi kestolinkin kannattaa olla selkä ja sivun sisältöä kuvaava, sillä se osaltaan kertoo klikkaajalle mille sivulle hän on päätymässä.

Alla tilanne optimoinnin jälkeen:

Googlen esikatselun muokkaaminen valmis Yoast SEO-lisäosalla

Yoast SEO:n hyödyt kiteytettynä

  • Helppokäyttöinen
  • Ilmaisella versiolla pääsee jo pitkälle
  • Kattava SEO-analyysi
  • Hyvät ja selkeät ohjeet hakukonenäkyvyyden parantamiseksi tehtäville toimenpiteille

Lisäkäsiä verkkosivujen SEO kiemuroihin?

Jos aikasi ei riitä hakukoneoptimoinnin tekemiseen, niin ota yhteyttä. Meiltä löytyy osaavia käsiä avuksesi.

Janita Arkko

Sollertiksen markkinointisuunnittelija, jolta ei lopu koskaan ideat kesken.

VIIMEISIN ARTIKKELI

Woocommerce ohje: Arvonlisäveron asettaminen tai muuttaminen

22.08.2024 |

Alv-prosentin muuttuessa tulee verokanta päivittää verkkokauppoihin. Tässä ohjeessa neuvon askel askeleelta, kuinka asetat tai vaihdat … LUE LISÄÄ…

WordPress-ohje: Opas verkkosivuston päivittämiseen ja hallintaan

23.07.2024 |

WordPress on helppokäyttöinen, monipuolinen ja tehokas julkaisujärjestelmä, joka tarjoaa kaiken tarvitsemasi verkkosivustosi luomiseen, hallintaan ja päivittämiseen. Toteutamme Sollertiksella … LUE LISÄÄ…

Harjoittelu Sollertiksella ja opintojen viimeistely 

17.05.2024 |

Nimeni on Henna Leinonen ja olen ollut harjoittelijana Sollertiksella 10 viikon ajan. Opiskelen Savonia-ammattikorkeakoulussa muotoilua … LUE LISÄÄ…

WordPress-sivun sisällön hakukoneoptimointi

16.04.2024 |

Hakukoneoptimointi (SEO) on olennainen osa WordPress-sivun menestystä. Se auttaa parantamaan sivusi näkyvyyttä hakukoneissa ja houkuttelemaan … LUE LISÄÄ…

Uudet kotisivut yritykselle – vinkit kotisivujen hankintaan

09.04.2024 |

Yrityksesi tarvitsee uudet kotisivut, mutta et tiedä mistä aloittaa. Kuulostaako tutulta? Kokosimme sinulle kotisivujen hankintaan … LUE LISÄÄ…

4 kysymystä ja vastausta palveluidemme tietoturvasta

05.04.2024 |

Tietoturva on aihe, josta meillä Sollertiksella puhutaan jatkuvasti. Se on koko yrityksemme elinehto. Tietoturvaa pidetään … LUE LISÄÄ…

PiKa Puhtaus – oppeja digimarkkinoinnista ja helpotusta arkeen 

25.03.2024 |

PiKa Puhtaus Oy on vuonna 2011 perustettu siivouspalveluja tarjoava yritys. PiKa Puhtaus tarjoaa koti-, toimitila- … LUE LISÄÄ…

Miten voin hyödyntää Microsoft Copilottia – työkaverina tekoäly

21.03.2024 |

Microsoft Copilot on tekoälyavustaja, joka voi auttaa säästämään aikaa ja tehostamaan työtä. Se on digitaalinen … LUE LISÄÄ…