Uusi haavoittuvuus käyttää puhelimen SIM-kortin OTA-komentoja

Uusi WIBattack (WIB = Wireless Internet Browser) -haavoittuvuus perustuu selaintekniikkaan mutta nyt modernilla SIM-kortilla, jossa toimii oma WIB-työkaluohjelmisto. Hyökkäysmallissa haittakoodia sisältävä tekstiviesti puhelimessa operoi suoraan SIM-kortilta käsin, ja lähettää viestejä, välittää hyökkääjälle puhelimen sijaintitietoja sekä ottaa puhelinyhteyksiä. Lisäksi haitake ohjaa ja määrittää selaintoimintoja: SIM:ltä käsin koodi esimerkiksi ohjaa käyttäjän tietylle verkkosivustolle. Maineikas Ginno Security Lab on arvioinut, että WIB-alustan kautta hyökkääjä voi tuottaa puhelimen näytölle tekstiä ja ohjeita. Kuulostaa pahalta.

“Lähes scifiltä kuulostava toiminto”

Simjacker-nimen saanut koodi oli lajissaan ensimmäinen, uudenlainen. Se toimii näkymättömillä tekstiviesteillä SIM-kortteihin upotettujen, dynaamisten SIM-selaintyökalusarjojen avulla. Tämä jo lähes scifiltä kuulostava toiminto on mahdollinen, mutta sitä ei vielä ole tavattu Suomessa. On kuitenkin hyvä tietää, että tämä tietoturva-aukko mahdollisti puhelimen kaappaamisen käyttäjälle. WIBAttack edustaa samaa tekniikkaa kuin Simjacker, ja ikään kuin jatkaa siitä, mihin edeltäjä jäi. Koska haittakoodi on SIM-korttipohjainen, se on myös riippumaton käyttöjärjestelmistä ja selaimista: SIM-korttiin tallennettuja valikkoja voidaan hallita ja päivittää OTA-komentojen avulla millä puhelimilla tai älylaitteilla tahansa.

Over the air (OTA)

Hyökkäys alkaa hyökkääjän matkapuhelimen tekstiviestillä; hyökkääjät lähettävät uhrin puhelinnumeroon haitalliset OTA-tekstiviestit, jotka sisältävät WIB-komennot. Mahdollisuus OTA-komentojen konfigurointiin taas tarkoittaa, että haavoittuvuuden piiriin tulevat myös radiolinkkitekniikat Sigfox, LoRa ja kenties myös NB-IoT.  

SRLabs rauhoittelee pelkoja, SIM-korteista vain 11 prosentilla WIB-työkalupakki olisi vaarallisesti auki. Näistä taas alle puolet on Simjacker- ja WIBattack- tyyppisen haittakoodien potentiaalisia saaliita. Haittakoodit löytävät kohteeseensa puhelimelle mm. somepalvelujen kautta. Sosiaalisen median nuorisoa kosiskelevassa mobiilinettipalvelu TikTokissa on paljastunut vakava vuoto, joka todennäköisesti käytti hyväkseen myös WIB-arsenaalia. 

Nuorten suosimia sovelluksia

Tunkeutujat ovat voineet lähettää nuorille käyttäjille huijaustekstiviestejä, joissa tavatun linkin kautta on saatu käyttöoikeudet. TikTok, Kiinassa myös nimellä Douyin, on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus. TikTokin on julkaissut ja sitä kehittää kiinalainen ByteDance. Sovelluksen suosio alkoi kasvaa maailmalla merkittävästi vuonna 2018 – ja pian myös Suomessa.

Näin kyberrikolliset ovat päässeet tutkimaan käyttäjätilien sisältöjä ja poimimaan niille tallennettuja, myös erittäin henkilökohtaisia tietoja ja videoita, tietoturvayhtiön Check Point tiedottaa. TikTok-tilin pääkäyttäjäoikeudet haltuunsa saanut hyökkääjä pystyy poistamaan videoita tai lataamaan luvattomia videoita. 

Hyökkääjä, joka operoi WIB:n kautta pääsee halunsa mukaan käsiksi yksityisiin ja piilotettuihin videoihin. Sosiaalisen median sovellukset eivät silti ole erityisen alttiita haavoittuvuuksille. Ne sisältävät paljon yksityisiä tietoja, ja ovat siksi nyt suosittuja kohteita hyökkääjille. Rikolliset ovat melkoisia neropatteja, ja valmiita satsaamaan siihen, että suosituista sovelluksista löytyy heidän käyttöönsä sopivia turva-aukkoja.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan jatkossa käyttäjien tulisi seurata, miten TikTokin ja sen kaltaisten sovellusten turvallisuutta arvioidaan julkisessa keskustelussa. Oikein.

Uusi haavoittuvuus käyttää puhelimen SIM-kortin OTA-komentoja_kuvistuskuva

KUVALÄHDE: ZDNet.com

Reijo Holopainen

VIIMEISIN ARTIKKELI

Multimediaesitysten luonti Microsoft Sway-työkalulla

26.03.2025 |

Microsoft Sway on selainpohjainen digitaalinen tarinankerrontatyökalu, jonka avulla voit luoda ja jakaa interaktiivisia esityksiä ja … LUE LISÄÄ…

Roundcube-webmailin käyttöohje

18.03.2025 |

Roundcube on suosittu webmail-sovellus, joka tarjoaa helppokäyttöisen käyttöliittymän sähköpostien hallintaan. Tässä ohjeessa käymme läpi yleisimmät … LUE LISÄÄ…

Asiakastarina: Lemmikkihoitola Moppe ja Miiru Oy

29.01.2025 |

”Lemmikit ovat ihmisen parhaita ystäviä ja perheenjäseniä.Tiedämme miten tärkeitä tunnesiteitä lemmikin ja omistajan välille syntyy.” … LUE LISÄÄ…

Miksi sähköposti ei lähde – Yleisimmät ongelmat ja SMTP-asetukset

17.01.2025 |

Sähköposti on olennainen osa yritysviestintää. Jos sähköpostit eivät lähde omalta koneelta, on tilanne usein hyvin … LUE LISÄÄ…

Katsaus Sollertiksen vuoteen 2024

10.01.2025 |

Vuosi on vaihtunut ja kaikki ovat palanneet työn ääreen. Halusin tehdä pienen katsauksen vuoteen 2024 … LUE LISÄÄ…

Hakukoneoptimointi – avain asiakkaiden löytämiseen digitaalisessa ostopolussa

03.01.2025 |

Tiesitkö, että tutkimuksien mukaan asiakkaan digitaalinen ostopolku alkaa useimmiten Googlettamalla? Kyllähän sinä sen varmasti tiesit, … LUE LISÄÄ…

Olemme ulkoistaneet laskutuksemme

27.11.2024 |

Olemme ulkoistaneet laskutuksen hoitamisen BRANG Oy:lle 02.12.2024 alkaen. Huomioithan, että laskulla oleva tilinumero on muuttunut ja suoritukset tulee … LUE LISÄÄ…

3 tapaa tehostaa sesongin markkinointia

22.11.2024 |

Tärkeimpiin sesonkeihin on hyvä valmistautua hyvissä ajoin. Ensimmäinen askel on päivittää markkinoinnin vuosikello. Merkitse vuosikelloon … LUE LISÄÄ…